Kamerarendszerek
A lakosság, az állam és a gazdasági vállalkozások számára egyre nagyobb jelentőségű kérdés a biztonság. A tágabb értelemben vett biztonság köréből kiemelkedik az élet- és vagyonbiztonság, amelyet a lakosság és a gazdasági vállalkozások számára elsődlegesen az államnak kell biztosítania. A legújabb technológiákat alkalmazó vállalkozásoknak állandó támogatást kell biztosítaniuk a rendvédelmi szerveknek, hogy munkájukat hatékonyabban végezhessék.

Az önkormányzatok saját elhatározásból egyre növekvő mértékben alkalmaznak térfelügyeleti rendszereket. A magyar rendőrség bűnüldözési és bűnmegelőzési tevékenységében eredményesen alkalmazott kamera rendszerek hasznosságából, továbbá egyes európai nagyvárosok ilyen irányú tapasztalataiból kiindulva már-már tömegesen terjednek a közterületeken is a térfelügyeleti rendszerek.
A kameraképek továbbításán túl azonban megjelentek olyan új lehetőségek, amelyekkel korszerűbb hatékonyabb monitoring rendszereket építhetünk. Ilyen új funkciók: kültéri hangutasító rendszer, intelligens kamerák térinformatikai támogatása. A rendszer által szolgáltatott kiegészítő információk kétirányú továbbítása a helyi irányító központokba és a védelmi szervek összevont vezetéséhez.

IP kamera

Saját beágyazott operációs rendszerével, IP szerverével, jelfeldolgozó szoftverével, sőt saját memóriájával együtt valódi hálózati eszközként jelenik meg, akár egy valódi számítógép. Amellett, hogy képes válaszolni az olyan távoli parancsokra, mint "pásztázz erre és erre a koordinátára", más kamera funkciók is könnyen vezérelhetők egy ugyanarra a hálózatra csatlakoztatott PC-ről. Ezáltal lehetővé válik a kamera beállítások gyors átállítása a képminőség optimalizálásához, ha a fényviszonyok megváltoznak.


Képes arra, hogy automatikusan felvételt kezdjen vagy riasztási jelzéseket küldjön, ha mozgást érzékel a látóterében. Képes audio jelet továbbítani egy beépített vagy csatlakoztatott mikrofonról ugyanazon a hálózati kábelen át, mint amelyen a video és a vezérlő jelek haladnak át. Lényegében akár önálló eszközként is működhet, felvételeket rögzítve saját belső memóriájában anélkül, hogy értékes hálózati sávszélességet foglalna le.

A hálózati kameráknál, amelyek intelligensebbek és nagyobb tudásúak, mint analóg elődeik, a műveletek jó részét a kamera végzi - és ezáltal az IP alapú videóhálózatok nagyobb teljesítményűvé, rugalmasabbá, könnyebben bővíthetővé és költséghatékonyabbá válnak, mint az analóg megoldások.

Bárhol elhelyezhető, ahol rendelkezésre áll hálózati csatlakozás, ami lehetővé teszi a kép megjelenítését a hálózat bármely jogosult felhasználója számára.

Mire képes egy hálózati kamera?

Egy hálózati kamera beágyazott IP szervere lehetővé teszi, hogy a képeket bármilyen helyről figyelemmel lehessen kísérni - mindössze egy szabványos webböngészőt működtető csatlakoztatott PC-re van szükség. Ezen kívül a beágyazott szerver szoftver a kamerán belül tartalmaz egy saját "honlapot", amely felhasználható a kamera funkciók beállítására és
szabályozására egy csatlakoztatott PC-n keresztül. Mivel bármennyi kamera képe megjeleníthető és vezérelhető egy szabványos PC-vel, nincs szükség kijelölt video monitorokra, kamera multiplexerekre vagy más különleges hardverre.

Egy hálózatba kapcsolt PC felhasználható egy másik épületben, egy másik telephelyen, vagy akár a világ bármely másik országában levő hálózati kamera képeinek böngészésére és vezérlésére. Szabványos informatikai ipari titkosító eszközök használata megóvhatja a képeket az elektronikus "lehallgatás" vagy elfogás ellen - ami a hálózatos videofigyelést megbízható opcióvá teszi, még olyan szervezetek számára is, ahol a biztonság létfontosságú a siker szempontjából

Vigilant IP videorendszerek

A katonai szoftvertervezési szabványok szerint professzionális felhasználásra tervezett Vigilant rendszerek az elérhető legmagasabb minőséget biztosítják a rendszer használói számára. A rendszer felépítése lehetővé teszi a többszörösen redundáns felépítést, biztosítva a 356/7/24-es működést. Ennek megfelelően Vigilant rendszereket használnak kiemelt biztonsági követelményekkel rendelkező helyeken pl. repülőtereken, kaszinókban, büntetés-végrehajtási intézményekben szerte a világon. A műszaki fölény és megbízhatóság mellett a felhasználó egyszerű kezelőfelületet (pl érintőképernyős kezelés) kap amely lehetővé teszi a kezelők terhelésének csökkentését és a fontos eseményekre történő könnyebb fókuszálást. A rendszer skálázhatósága lehetővé teszi az igények szerinti további bővítést a meglévő kamerák megtartásával és új akár 5 vagy 8 megapixeles kamerák integrálását a meglévő rendszerbe.