Éjjellátó eszközök
Az itt található termékek egy része engedélyköteles. További információért, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Éjjeli körülmények között az elveszett, bujkáló vagy menekülő személyek felkutatása önmagunk felfedése nélkül jelentős problémát jelent. A közönséges elemlámpák és egyéb fénykibocsátó eszközök használatával a menekülő személyek könnyen észlelhetik az üldözőik jelenlétét és pozícióját. Elveszett személyek esetén a keresés során csak a megvilágított területre koncentrálódik a keresés.

Erre a problémára jelent megoldást az éjjellátó használata. Az eszköz segít a látható tartományba eső környezeti fények felerősítésében, világosabbá téve ezzel a teljes környezetet anélkül, hogy a használó pozíciója ismertté válna. A felerősítés nem korlátozódik egy szűken meghatározott területre így a használó a teljes környezetét világosabban látja elősegítve ezzel az orientálódást.

Működési elvek, felhasználási területek, különbségek

Hogyan működik az éjjellátó?

Válasz: Az éjjellátó egy vákuumcső, amely az felerősíti az alacsony megvilágítású környezet fényeit, észlelhetővé téve ezzel a környezetet. Az objektív összegyűjti a környezeti fényeket és a képerősítőre fókuszálja. A beeső fényt a fotókatód elektromos jelekké alakítja át.

Az elektromos jeleket a képerősítő felgyorsítja és megsokszorozza. A folyamat végén a megsokszorozott jelek egy foszforral bevont felületre érkeznek és látható képet alkotnak.

A használati területtől függően léteznek a röntgen, a látható és az infravörös fénytartományban működő képerősítő csövek.
Mik a különbségek az éjjellátó generációk között?

I Generáció

Elektrosztatikusan fókuszált csövek magas felbontással, dinamikával és alacsony zajjal.

II Generáció

A 80-as évek óta gyártják MCP technológiával. Lényegesen nagyobb erősítés jellemzi ezeket az eszközöket, alacsonyabb felbontás mellett.

III Generáció

A 80-as évek végén jelent meg az a technológia, melynek GaAs fotókatódja magasabb érzékenységet biztosít az infravörös tartományhoz közel. A 90-es évek végén megjelentek ezeknek a csöveknek a fejlesztett verziói. Ezeket a típusokat nevezzük Gen III Omni III és Gen III Omni IV-nek.

A generációk nem jelentenek a minőségbeli különbséget, egyszerűen csak a használt technológiáról nyújtanak információt.

Mely paraméterek fontosak az éjjellátó kiválasztásánál?
A fontos műszaki paraméterek a következők:

  • Jel-zaj viszony (SNR)
  • Felbontás és MTF
  • Élettartam
Jel-zaj viszony (SNR)

Ez az éjjellátók messze legfontosabb műszaki paramétere, amely a szembe érkező hasznos jelek és a zaj arányát írja le. Minél magasabb ez az érték annál jobb minőségű eszközről beszélünk. Az éjjellátók esetében ezt az értéket 108 lux fényerősségnél mérik.
Magas jel-zaj viszony
Alacsonyjel-zaj viszony

Élettartam

Az éjjellátók esetében nagyon fontos az élettartam. A jobb éjjellátók esetében ez az érték 15.000 óra körül alakul, ami azt jelenti, hogy ennyi idő után az eszköz érzékenysége még mindig eléri az eredeti érzékenység 50%-át. Engedélyek

Tájékoztató éjjellátó berendezések forgalmazásáról

A haditechnikai termékek gyártásának és a haditechnikai szolgáltatások nyújtásának engedélyezéséről szóló, 2005. évi CIX. törvény (a továbbiakban: Httv.) melléklete XXVI. fejezetének 3/b. pontja előírása szerint a Httv. hatálya alá tartoznak a korlátozott fényviszonyok mellett működő (segédmegvilágítást nem igénylő) és különleges fotósokszorozó, csövet vagy optikai elemet, alkatrészt tartalmazó eszközök, így különösen: éjszakai fényképezésre és videofelvétel készítéséhez használható 2. és 3. generációs fényerősítő berendezések és tartozékaik. Nincs olyan éjjellátó készülék (monokuláris, binokuláris), amelynek részegységei ne felelnének meg a hivatkozott jogszabályhely első fordulatának (a különbség csak annyi, hogy képességei – teljesítményadatai - alapján melyik generációhoz tartozik az adott éjjellátó). Tehát bármelyik generációt képviselő éjjellátó tervezéséhez, gyártásához, forgalmazásához és javításához az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélye szükséges, hogy ellenőrzött körülmények között történjenek a hivatkozott tevékenységek. A mai napig hatóságunk éjjellátó készülékek fejlesztésére és gyártására nem adott ki engedélyt. Ugyanakkor több forgalmazási engedélyt is adtunk ki a Httv. előírása alapján elbírálásra jogosult Haditechnikai Ipari Bizottság javaslata alapján, a közigazgatási határozatokban megfogalmazott alábbi korlátozással: „A hon és rendvédelmi szervek kivételével az engedély a XXVI. fejezet 3/b. pontjában meghatározott, korlátozott fényviszonyok mellett működő és különleges fotósokszorozó, csövet vagy optikai elemet, alkatrészt tartalmazó eszközök (passzív és aktív éjjellátók) közül kizárólag az 1 és 1+ generációs monokuláris és binokuláris távcsövek forgalmazására terjed ki, amelyeknek optikájába irányzék nem szerelhető és céltávcsőként nem használható.” Éjjellátó célzókészülékek forgalmazására kizárólag a hon és rendvédelmi szervek végfelhasználói igényének kielégítése céljából adunk ki engedélyt. Figyelemmel arra, hogy az éjjellátó célzókészülék használata a vadászati rend megsértésének minősül, a fegyvertörvény pedig tilalmazza a golyós lőfegyverre történő felszerelését, kereskedelmi forgalomba nem kerülhet.